Go to Top

FIFA bruger en masse tid på interne problemer

Det internationale fodboldforbund, FIFA, bruger meget tid på at forhandle internt på trods af den seneste krise i Qatar. FIFA's monopolmagt er også et problem. Og elendigheden hos de mennesker, der arbejder for organisationen. En nyere artikel undersøger disse spørgsmål, herunder hvordan organisationens forhold til sporten påvirker menneskerettighederne.

Qatars ønske om at opnå soft power

Qatars styre er blevet beskyldt for at hjælpe med at finansiere ekstremistiske islamiske organisationer. De er også blevet beskyldt for at bruge det panarabiske tv-netværk Al-Jazeera til statspropaganda. Deres omdømme er ved at blive udfordret, især på grund af mediedækning, der har fokuseret på homoseksualitet, uligheder mellem kønnene og en udemokratisk regering.

I begyndelsen af 2000'erne fokuserede Qatar på at udnytte soft power som en måde at imødegå negativ ekstern eksponering på. Det blev belønnet for sin indsats. I 2010 vandt Qatar buddet om at være vært for VM i fodbold i 2022. Samtidig opnåede landet også international anerkendelse for sin støtte til international udvikling.

Værtsskabet af VM ændrede landets fremtidsudsigter. Qatar var ikke længere et lille land, men et magtfuldt og fremtidsorienteret land. Dette skift i politik betød, at landet kunne udnytte sit internationale image og positionere sig som en global aktør.

FIFA's monopolmagt

Korruptionsskandalen i FIFA har nu eksisteret i et årti. Den er nået så vidt, at dens ledende medarbejdere blev arresteret af de schweiziske myndigheder. De blev beskyldt for at have brugt deres magt til økonomisk vinding.

Skandalen har skabt stor usikkerhed om organisationens fremtid. Sponsorer har forladt FIFA, og nogle mener, at organisationens antikorruptionspolitik ikke vil være nok. Desuden vil den igangværende FBI-undersøgelse sandsynligvis føre til, at nogle FIFA-funktionærer bliver afskediget.

Hvis FIFA ikke griber ind, kan der opstå offentlig indgriben. Men en sådan intervention vil næppe fjerne fordelene ved den private orden. I stedet vil staten skulle optræde som et civilsamfund og hjælpe med at styrke det.

Som følge heraf vil den nye præsident for FIFA være nødt til at foretage en hurtig vurdering af problemerne i organisationen. Han eller hun vil også være nødt til at minimere den negative indvirkning på FIFA's image og foretage ændringer i den måde, hvorpå beslutningsprocessen styres.

Forhandling af ensidige aftaler

FIFA's verdensmesterskab i fodbold er en stor årlig sportsbegivenhed, der tiltrækker millioner af fans til stadioner rundt om i verden. Det er en tidskrævende affære, der har stor betydning for værtslandet, som i høj grad er ansvarlig for turneringens udgifter. Men konkurrencen om VM har altid været hård, og spillet er ikke uden faldgruber. På trods af dette slog Qatar flere andre nationer ud af banen og vandt den eftertragtede titel. I kølvandet på den nylige turnering har verdens fodboldverdenen været optaget af beskyldninger om, at Qatars emir systematisk har bestukket embedsmænd for at sikre sit lands kandidatur.

Det er en kliché at nævne Qatar, men landet har været uforsonligt, når det gælder dets krav. Qatars påstande er blevet underbygget af en række rapporter. Der er også beviser for, at Golfstaten har en lyssky historie.

Elendige FIFA- og Qatar-ansatte

Et af de mest kontroversielle emner i optakten til VM i fodbold 2022 i Qatar er migrantarbejdernes situation. Som et land med den højeste indkomst pr. indbygger i verden har Qatar været under stort pres for at forbedre levevilkårene for sin arbejdsstyrke. Der er imidlertid voksende bekymring for, at landets bestræbelser hæmmes af dårlige arbejdsforhold.

Den Internationale Faglige Samarbejdsorganisation, som har undersøgt arbejdslejre nær Doha, har fundet ud af, at tusindvis af vandrende arbejdstagere er udsat for dårlige arbejdsforhold. De var underbetalte og blev tvunget til at leve i elendighed. Mange fik deres pas konfiskeret og fik ikke lov til at skifte job.

Arbejdstagere fra Bangladesh og Nepal ankom til Qatar som led i et "kafala"-system, der giver udenlandske migrantarbejdere mulighed for at arbejde for en lokal arbejdsgiver. Dette system er meget udbyttende og giver arbejdsgiverne en uforholdsmæssig stor kontrol over deres arbejdstagere.

FIFA's forbindelser med sportens betydning for menneskerettighederne

FIFA's forbindelse med sport kan have en dybtgående indvirkning på menneskerettighederne. Især kan fodbold være med til at bekæmpe diskrimination, beskytte børns rettigheder og fremme sundhed og uddannelse. Spillet kan også formidle en følelse af glæde.

FIFA har en stor kommerciel og regulerende struktur, hvilket har vigtige konsekvenser for menneskerettighederne. Som sådan er det afgørende for organisationen at overveje sin indvirkning på menneskerettighederne. Den skal være i stand til at vise, at den er forpligtet til at fremme beskyttelsen af disse rettigheder. Til gengæld skal den være i stand til at vurdere, om eventuelle ændringer af politikker eller ændringer i mål eller praksis er til gavn for dens interessenter.

 

 

 

Emner fra Nordens historie nordisk litteratur, Kalevala, Petrarca eller Bellman. Torsti Lehtinen, Tammerfors: Vil De høre hvordan et foredrag skal være? Hør Søren Sørensen.

Læs mere her

Malerier

Ekspressionist i landskaber, ofte nordiske, portrætter og modeller. Udstillinger i gallerier, kunstforeninger m.v.

Læs mere

Sange

Tekster, melodier og Sangbøger. Aktuelt: Af fuld hals. Akvavitvers og -viser. Forlaget Bostrup

Læs mere

Tegninger

Natur og mennesker. Illustrationer til bøger og tidsskrifter

Læs mere