Go to Top

Træning på en cykel

Hvis du er på udkig efter en sjov og aktiv måde at komme rundt i byen på, er cykling noget for dig. Denne sport har mange fordele for dig og din krop. Cykling er et sundt alternativ til bilkørsel og gåture og kan forbedre din balance og koordination. Cykling kan også hjælpe dig med at reducere din risiko for skader og fald.

Cykel til arbejde

Cykling er en motion, der har mange sundhedsmæssige fordele, herunder at sænke din risiko for hjerte-kar-sygdomme og fedme. Det forbedrer også den generelle kondition og øger din puls. Cykling er en af de motionsformer, som NHS anbefaler, og forskning har vist, at det kan reducere din risiko for at udvikle mange sygdomme. Faktisk viste en undersøgelse fra University of Glasgow, at cyklister havde halvt så stor risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme og kræft som dem, der ikke cyklede.

Undersøgelser fra Purdue University har vist, at regelmæssig cykling kan reducere risikoen for hjertesygdomme med 50 %. Det svarer til, at en million mennesker opgiver deres bil og sparer omkring 24 milliarder liter benzin hvert år. Ud over de mange fordele har det vist sig, at cykling øger en persons produktivitet og forbedrer hans helbred. Verdenssundhedsorganisationen anbefaler, at folk dyrker 150 minutters fysisk aktivitet hver uge, så cykling kan være en god måde at nå dette mål på.

Træning på en cykel

Motion på en cykel er godt for din kardiovaskulære sundhed og kan hjælpe dig med at bekæmpe sygdomme og holde en sund vægt. Det er også gavnligt for din lungekapacitet og dit immunforsvar. Det kan endda forbedre din søvn, reducere stress og forbedre dit humør. Motion på en cykel er en fantastisk måde at forbedre dit helbred og booste dit humør på.

Folk i alle aldre kan nyde motion på en cykel. Det er en motion med lav belastning, som kan udføres i dit eget hjem. Det forbedrer styrke og balance og kan forebygge brud. Det er især gavnligt for personer med slidgigt og andre degenerative sygdomme. Fordi det er en lav belastning, belaster cykling kun i ringe grad dine led. Det fremmer heller ikke knogleskørhed, da det ikke er en øvelse, der bærer vægt. Regelmæssig cykling kan også mindske symptomer på angst og stress.

Cardiorespiratoriske fordele

Cykling er en god øvelse for dit hjerte- og åndedrætssystem. Det forbedrer din kardiovaskulære udholdenhed, hvilket betyder, at du kan arbejde hårdere og i længere tid. Det hjælper dig også med at tabe dig, da det forbrænder flere kalorier end andre former for motion. Cykling forbedrer også lungernes sundhed. I en undersøgelse fra 2011 havde cyklister, der cyklede i 170-250 minutter om ugen, en forbedret lungefunktion. Dette kan være til gavn for voksne på alle fitnessniveauer samt for børn.

Sammenlignet med andre øvelser har cykling en lav belastning og kan udføres i så lidt som 20 minutter om dagen. Det er også en fremragende kardiovaskulær træning for ikke-løbere, fordi det er både moderat og højintensivt. Flere undersøgelser har vist, at cykling i 15 til 20 minutter dagligt kan forbedre hjertesundheden. I en undersøgelse brugte to grupper af cyklister indendørs cykler: Den ene gruppe lavede en to minutters opvarmning, mens den anden cyklede i 45 minutter uafbrudt. Efter 12 uger rapporterede begge grupper en forbedring på 20 % af deres kardiovaskulære udholdenhed.

Stressreduktion

Cykling er en fantastisk sport til stressreduktion, fordi den frigiver endorfiner og reducerer den generelle stress. I modsætning til receptpligtig medicin er cykling en motion med lav belastning, der kan reducere dit stressniveau naturligt. En cykeltur gennem det smukke landskab vil hjælpe dig med at slappe af og holde fokus på verden omkring dig.

Det forbedrer dit humør og dit livssyn, og det er også en god måde at komme ud af myldretidstrafikken på. Myldretidstrafikken i byen er hjernedød, frustrerende og angstprovokerende. Desuden er bilkørsel dårligt for din sjæl. At komme ud af byen, cykle eller endda gå er en god måde at bekæmpe stress på.

Cykling kan også øge lungefunktionen. Ved at styrke dine lunger vil cykling være med til at forhindre, at du får problemer med at trække vejret, når du bliver ældre. Cykling forbedrer også din koordination, og det kan være med til at forebygge fald. Desuden forårsager cykling ikke knogledegeneration, så det er godt for folk med slidgigt. Desuden er det en øvelse med lav belastning, hvilket giver minimal belastning af dine led. Regelmæssig cykling reducerer også din risiko for at udvikle psykiske lidelser som angst og stress.

Udvikling af udholdenhed

Hvis du er interesseret i at udvikle din udholdenhed, er cykling et glimrende valg. Intervaltræning forbedrer udholdenheden ved at variere tempoet i din træning og veksle mellem perioder med intens anstrengelse og hvile. Disse intervaller kan være så korte som 30 sekunder eller så lange som 5 minutter. Intervaller øger den aerobe udholdenhed ved at udløse fysiologiske tilpasninger i dine skeletmuskler. Denne type træning reducerer også risikoen for skader.

 

 

 

Emner fra Nordens historie nordisk litteratur, Kalevala, Petrarca eller Bellman. Torsti Lehtinen, Tammerfors: Vil De høre hvordan et foredrag skal være? Hør Søren Sørensen.

Læs mere her

Malerier

Ekspressionist i landskaber, ofte nordiske, portrætter og modeller. Udstillinger i gallerier, kunstforeninger m.v.

Læs mere

Sange

Tekster, melodier og Sangbøger. Aktuelt: Af fuld hals. Akvavitvers og -viser. Forlaget Bostrup

Læs mere

Tegninger

Natur og mennesker. Illustrationer til bøger og tidsskrifter

Læs mere