Ny side 1

faaborg-nielsen.dk

Læs om stenaldermanden og den vellykkede trepanation

 

 

 

 

 

Hovedmenu:

 

Min startside

Arkæologi

Historiske steder

Historiske personer

Natur, dyr og planter

Jylland Rundt

Skolesider - mest til 7. kl

Alle mine sider

Andet

 

 

E-mail

 

Søren Faaborg Nielsen

Nørrevang 39 Kraghave

4800 Nykøbing F

Tlf. 54 85 80 42

Mobil 21 28 78 21

 

 

 

 
Opdateret 25.01.2022

Jættestuen ved Næs på Nordøstfalster

I den lille by Næs på det nordøstlige Falster ligger adskillige oldtidshøje. Nogle er uanselige, andre er stærkt forstyrrede eller helt bortpløjede.

En af højene - en jættestue - fortjener dog en særlig opmærksomhed. Den ligger et halvt hundrede meter inde på en mark i landsbyens vestlige udkant og nord for vejen gennem Næs.

Skjult i et krat af træer og buske ligger en høj, der er omkring 20 meter i diameter og når en højde på 1,50 meter. Højen ligger helt op til nogle haver, og bærer desværre præg af nutidig menneskelig aktivitet i form af henkastet affald. En grundig oprydning ville gøre underværker.

Højen indeholder resterne af en stærkt forstyrret jættestue. Kamret har været ca. 1,50 meter bredt, mens længden ikke længere kan måles. Mod vest er bevaret en endesten, der er 1,60 meter bred og 1,20 meter høj. Af den nordlige langvæg er bevaret 2 bæresten. Den sydlige langvæg består nu af 3 bæresten. Disse er delvis sprængte og står muligvis ude af deres oprindelige stilling. Rundt omkring på højen ligger flere store og til dels sprængte sten.

Hverken højen eller kamret er altså specielt velbygget eller velbevaret. Når jættestuen alligevel fortjener en særlig opmærksomhed, skyldes det, at man i denne høj fandt et kranium med en fantastisk veludført trepanation.

Kraniet menes at stamme fra en mand på en 30-40 år. Det store, cirkelrunde hul midt oven på kraniet havde fine runde kanter, hvilket viser at stenaldermanden overlevede det voldsomme kirurgiske indgreb.

Jættestuen ved Næs. Foto: Søren Nielsen

Jættestuen på marken i  den vestlige udkant af landsbyen Næs.

Jættestuens kammer. Foto: Søren Nielsen

Jættestuens stærkt forstyrrede kammer.

Endesten med huller. Foto: Søren Nielsen

Lige i midten af fotoet ses et af de huller, der er lavet på den udvendige side af kamrets endesten. Man har tydeligvis forsøgt at flække stenen i forbindelse med udgravningen.

Trepaneret kranium fra jættestuen ved Næs. De fine, runde kanter viser, at såret er heledes, og at manden overlevede. Billedet er lånt fra storværket "Danmarks oldtid" af Jørgen Jensen. Se også trepanationen fra Øm Kloster.

Huse ved Næsgård. Foto: Søren Nielsen

Idyl nær jættestuen ved Næs. Bemærk de stråtækte mure, der er så karakteristiske for mange huse på det nordøstlige Falster.

Grønsund og Møn. Foto: Søren Nielsen

Vejen mod Grønsund. I baggrunden anes Møn.

Oldtidshøj ved Grønsund. Foto: Søren Nielsen

Lidt nede ad vejen ligger denne høj.

Væltede sten. Foto: Søren Nielsen

Selve højen er noget forstyrret og afslører kun nogle få væltede sten.

Se andre af Lolland-Falsters høje på Oldtidsminder.


 

 

 

 

Arkæologiske sider:


Oldtidsminder

Mine oldsager

Frejlev Skov

Jættestuen ved Listrup

Jættestuen ved Næs 

Ørnehøj ved Hesnæs

Kong Svends Høj

Jættestue Flintinge Byskov

Stendyssen Poskær Stenhus

 

 

Alle mine sider